埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[其他] 梨渦 去飲茶啦

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
[ 今朝想請埋你,一齊去再試下皇城,睇下有冇退步,不過就怕阿一哥呷乾醋唔放人 ]
' b% S/ a+ o( T1 q  B1 ~[ 而加飲完啦]
; m$ @3 p1 ?  z. W) l; p& o" W' W& j% z2 ]2 |9 }, E
這次要茶錢,不過最後部長還是免了。4 t/ K1 W) R3 ^1 T2 I
有 coupon的,還有 $15 送 $2.99。
6 w) H0 P  m/ X" c/ q: ]- I- p) Z1 I3 C9 Q1 x% j2 i- J
蝦餃 還是不錯,餃皮比龍庭的好。( v" U  s2 M9 c: b  n
包子 還是小了些,味道可以。7 w7 q& x/ M: O- E/ r
鳳爪 也過得去,沒見到有鴨掌(這個我不愛吃 )。
# M% C: N) L6 G+ f2 E潮州粉果 比龍庭和潮樓的都好。. l' c6 N" g( W$ Z' I" s/ X
不過,你說得對,腸粉還是 龍庭的最化算。9 m- \/ `! Q! H+ Q1 L7 I$ R4 m4 M2 h
照現時來看,紅鳳凰是難以較量的了。+ A! p9 q7 _$ ?* C5 h2 w0 a
- S7 u0 N( W0 z7 n2 z5 Y
11:30am前,地下停車場還有位子。
绕了那么大个圈子,不就是Show off Weekday 有空去喝茶!
: B4 F% j1 f" W7 \; y我就做到大汗嘚细汗,向烈日下晒左成个钟,吾见左半条命。无阴功!/ D) b$ Y2 `( r
皇城而家系推车仔定系部长卖,我好贵怕D部长卖,D口水系甘喷晒落下去,然后问你,吃吾吃啊?D野又冻晒。, [$ f5 E9 t( x
龙庭个个靓女,卖肠粉咯个,好好人嘎,又爽手,个老世又几好招呼。
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
+ F6 A$ W. y5 \1 i% u# B4 ][ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]6 y; t; D/ @# s7 }2 h0 b" g
[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]! d+ y* E1 M8 D. E6 m+ _
[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]
老杨团队 追求完美
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
4 D* O( d; z( v. Y[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]4 |8 w: w, b5 k3 i) Q, U5 R1 b% O, X( c
[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]
7 y6 x, c  m6 O# L" F, R[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]% e0 ~& `! j6 w, e: H
kingsnake 发表于 2011-6-21 15:23

2 s, d" O" G" Z" o+ K" J9 n/ ?2 u2 d& N3 I: j5 w
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。
7 F) L9 f+ a* @+ s, Y如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。
! l' H/ a! C2 @7 w而家食来食去都系个几种,难道我们的饮茶文化就只有尼D?我觉得以前有好多窝,但又讲吾出,太耐无得食啦。我去左美味馆,吾系好骤脚,D装修又真系吾得。不过有炸脆奶,药膳鸡脚,个铁板牛魔王英文系牛扒,原来系牛腩猪肠粉。
5 k  l/ ~+ c: }( u
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。
" l( q7 X) \- @+ X8 h: U; e) q如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。
9 ^2 H1 s4 s- O/ F. o% D而家食来食去都系个几种,难道我 ...
) N* `+ }! l( F+ p( G梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 16:18
& K) ]+ s0 d+ R5 |0 {+ N

* m5 D3 G& i# `) g[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]
5 V. R4 ?8 j  O9 g: Y2 U* B- n+ E[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]0 V( p5 y5 \. O9 l
[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]
4 {; L8 V- o4 H( _+ Y5 k& L[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]
+ z1 C8 f0 B) z9 _2 @ [ 就呢個價錢,同唔計茶錢,我都會繼續捧場嘎。]
- G, T' u+ K' Q  t- f8 L) q
猪刀小试 发表于 2011-6-21 16:20

8 M8 v  ~/ e3 S! k2 x! M. I) n* B
刀刀,蛇王同一鬼妹喝早茶,怕蛇太罚他跪搓衣板
[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]$ e- M6 _# Z/ E7 n) i. [
[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]) _1 v  I" a$ v5 C: P
[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]7 Q; p' G7 Q0 Q$ H  P3 D
[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]. e/ {7 n: P  f2 k
[ 就呢個價錢 .../ `5 _/ o7 [/ O) P
kingsnake 发表于 2011-6-21 16:35
1 T8 F. Q. U9 o& v2 W6 S

3 P9 ~4 c, |, m5 G" e5 z如果吾系部长免茶钱,就吾系好抵。我同阿一去,食得最多都系肠粉,因为我仲未搞得掂 。其实吾系好中意甘样,一系就讲明吾收茶钱,明明要收,个部长又出来免,好似我争他个人情甘。下次吾免,又觉得吾抵。
" x, ^! k( c5 A# S8 t" F1 q, H5 O8 P9 X3 J& {' t0 T9 k* Y
[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]
# w- c7 }# b% c# _[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]3 y  X% d  o6 A3 v
[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷架 ]! l! o6 o) l% S

% S* U1 ?! s7 l$ |0 a: _# U" x/ j[ 皇城 $15 送 $2.99,就叫一碟腸粉咯,又話喜歡奢侈??食得唔算係浪費挂?食環境呀 ]
[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]
' ^; c6 n+ X! S, V5 g6 X2 @2 d[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]
6 v5 U) l8 _/ j  ?: l/ R8 u8 v[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷 ...
9 B  V  O& p7 V$ i, {. Ukingsnake 发表于 2011-6-21 17:14
/ ]/ h, T# d- n/ c
& B& \% P/ s: u' f
南边,边间?讲黎听下。! v! q5 z2 |& @3 t3 ]
你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。
: `- V  ^6 C6 P3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟,几豪啊。! j" \, f- B; Z$ s
环境吾重要啦,最重要同边个吃。
# J& v& U9 z) B5 N/ l$ c
南边,边间?讲黎听下。
# @- A" F0 G& h+ Q7 h! o( U你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。, ?. A0 m# R, J
3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟 ...
  p8 j7 `( U- B/ h6 B2 ?, x环境吾重要啦,最重要同边个吃梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 18:00

% x- p* ~! C8 Z2 F9 D
0 d* y' G1 l6 h+ _% Y+ a[ 咯句真係好重要 ]
& r, Y8 U0 }- D" Q- i( s5 y [有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]+ m* o& Y$ w8 x/ p# t- s
[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
2 f% J3 Q6 K" }7 R6 W0 H[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]# h: P4 I" N2 H( R# I9 M
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.99渣。]
1 l1 r: _2 N5 B) s# `& P0 S5 ?[ 去睇短信啦 ]
理袁律师事务所
[ 仲有:* N6 V4 b% U! _9 ?% K% J
用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。: I3 \+ |4 u+ K. F; z4 p
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]
同言同羽 置业良晨
[ 咯句真係好重要 ]. R! T$ p+ y* y  {2 h+ M' u9 @8 ~
[有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]$ G% e, x- [9 D1 S( |$ D, u" y
[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]$ T. h3 B% |& C: e! f' N
[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]
8 z/ u( G' t' K2 E5 w! m7 _[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.9 ...5 r* Y; v4 z" y0 U* L
kingsnake 发表于 2011-6-21 19:38
) w7 q% P9 l0 a
$ d- R3 C! t! e+ c0 o! G+ P- ?2 u
神马东西?
[ 仲有:. h6 j% |$ W, S; x4 m3 @
用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。* ]0 |4 G4 f2 m& r: u3 k
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]& q/ ]8 G9 y7 Y; }8 B
kingsnake 发表于 2011-6-21 20:24

6 P6 N& k) t! \: w# H' ]: S
  u  y3 h# O" M- j8 K; n& `300蚊买LV?边个年代嘎?
完全阅读了~~~~~~~~~~
终于翻页了
同言同羽 置业良晨
精彩精彩,看帖回帖!!
紧紧尾随帖主。。。~
居然有D看不明
终于翻页了
我又去~
同言同羽 置业良晨
我又去~
+ k6 u' E5 _: s  ESheJing 发表于 2011-6-25 19:25

7 i) e5 }0 A- Z, Z; B, b0 ^4 k/ f# E! ?9 e8 J
有野食,你就浦头。
同言同羽 置业良晨
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。
3 x0 p( N& J& l0 W梨涡浅笑 发表于 2011-6-26 13:49

O1 f, U) l2 \9 e% p
) N5 f8 P& `5 \1 f5 [我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。
1 {" _- k3 X. D今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。
) q  j! g0 `  T5 }兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。
4 ?4 G4 ]4 B( A禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
$ N: B9 c. }8 G- l1 x我好小心叫推車d點心,除佐蝦餅外。差不多碟碟都 $2.99。
/ }* R0 E( y6 H' ?; q  T5 ?原則上, 皇城兮 禮拜都算不錯啦。
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。
9 W/ b/ I, E( V' m今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。* v9 m$ o" K, }7 p; J- q
兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。  \0 T! m- `; r& R$ Z
禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
0 H+ L' M, [$ r8 V" H8 P我 ...) r, n& z5 b2 d7 [" m8 m7 W
kingsnake 发表于 2011-6-26 14:31
- V; P4 u0 M- n8 U% L
0 q0 t, C+ L' B7 a$ {/ y
我都系逼于无奈。 以前向陈北记旁边有一家,个厨好得,不过个间野旁边系酒吧,D空气吾系好好我就吾去啦,而家吾知响吾响度啦。
2 n8 e0 E, q& e6 `' J9 q甘我都去试下皇城,个仔放假,我就轻松罗。
本帖最后由 kingsnake 于 2011-6-26 15:18 编辑 : ~; P* K* V8 ^+ p) y

5 H0 M  Z( {- j) s8 [9 I# \[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]
' o9 M! T: s$ W# V[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]  G9 [8 r4 n3 H' I- l8 `
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]
[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]
4 a7 c% [: Q1 a: j5 r8 c+ ~$ d4 z[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]; O, B: G0 {9 }5 @
[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]- s! p8 w! h# l+ d. L
kingsnake 发表于 2011-6-26 15:16
5 Q9 }0 Y- N; E( v3 O; n4 |4 L

/ l2 e* L% H9 L( [我一定要去试!
" R5 D2 D; @1 }+ x. a: {$ H  k
/ K1 ~0 t6 Y4 J9 b" d! s* x# b[ 我宜加去個野食腸粉,你有時間就黎啦 ]4 k1 d" ~/ I9 W  q( N
[ 包你食吾曬 ], M/ \! `/ D5 S
[ 仲有,距d鳳爪認真嘛嘛 ]
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵4 M, O/ h1 j9 i( F1 ?8 |0 W) g) P
粤语?
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵
7 k9 r- ]: \$ R7 L粤语?
. d# `2 l) J5 e" X7 t梦舟 发表于 2011-6-27 14:46
5 w6 H0 U$ n! K3 A# I- Q3 M# `5 A: I

, q2 @1 W( Z" a( f那就讓 梨窩妹妹教你吧