埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[照片] 梨渦入黎 [廣東版]

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
本帖最后由 kingsnake 于 2010-10-24 19:14 编辑 ( ~. s7 q. j- S. o' a2 U" P% X% R
0 y1 P% P" q0 @: _
今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈
; D5 h5 f( w) z睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。
4 G6 b9 \* J) N. b
2 [$ G2 A! T  v( V( Y
D湯都幾多油下,用呢個漏斗將油隔開,剩番咯D就可以用黎燜番D肉。6 n( R1 B& C; I
其實都係剩番D牛筋,牛皮。 D牛皮好似羊腩煲D羊皮甘,唔似豬皮,幾好咬頭。
( O8 ]9 a. M6 P* i
哇,好嘢啵
老杨团队 追求完美
哇,好嘢啵
% {( A+ S: @7 i: j7 ~2 n6 ?8 N: ^5 Csong2lili 发表于 2010-10-24 19:20

% H5 @; I0 ^" X+ S1 ~/ F8 R! @1 [. k1 _5 e6 s  F4 k  D
好什麽?味道還得老婆善後。: @' p% P. [) K* |

9 A" R+ J# j& s- ~1 @6 x[識講幾句?你D廣東話咩野程度先。]
大型搬家
嘛嘛地啦,讲就得,写就。。。。。。
嘛嘛地啦,讲就得,写就。。。。。。
/ p$ J  F  w" Q3 E) _3 r  y4 @6 Q) ?song2lili 发表于 2010-10-24 19:54
+ `8 N; o: z+ m, y/ }1 n

9 C1 ~- Q, h$ S' `4 |# E2 K写就我都唔系几得。
( L$ z- k. R5 _& e) M/ C% R  @我最钟意听D唔系好正既广东话。
哇,好野。广州人
哇,好嘢啵; F7 C1 V+ `! U5 v0 q
song2lili 发表于 2010-10-24 19:20

b: B$ x+ ^/ v: i1 \* O% ~0 z0 O/ V4 c3 s  t
坐作我沙发?比翻一半我。
唔系丫嘛
坐作我沙发?比翻一半我。
6 T: P3 F- k" Z( |3 Y梨涡浅笑 发表于 2010-10-24 20:20

- L, q2 f$ p3 b
, d+ {) a- Q* z1 f# ^唔驶争,你坐我大脾。
我地岩岩吃完烛光晚餐,整作摩洛哥咸柠檬鸡,蜜汁叉烧,火鸡汤浸芥兰,准备影相吃饭个时,竟然停电窝,停足个半钟,等我吃完甜品,又有番电。6 h4 C& J! ]6 }/ X; A. s  Q
D牛蹄都几靓仔啊,我中意吃个D也无晒窝,骨髓啊。个漏斗好劲阿,叫什么武器?我见都未见过。见到D牛筋我流晒口水啦,吃完会靓嘎,吃个时,捡晒D牛筋比你老婆食,就吾会鬼杀甘吵嘎啦。
喂,靚女,放工番黎睇下呢D骨膠幾靚?
, X: U$ T. {5 d7 |$ A9 w/ W一滴油都冇架,唔似者喱又唔似燉蛋,滑滑既白色固體,會融奚暖水道。
7 w, q. A0 R& h% t7 s" I+ h想靚就試下啦。
) K1 l6 _% E- H9 i$ U3 V( A, A哇。D牛筋,牛皮仲好食添,真係唔試過唔知,牛皮都食得既。2 ~; }9 J  K# P7 B0 P
  d) V2 A' v2 c1 e
同言同羽 置业良晨
本帖最后由 梨涡浅笑 于 2010-10-25 14:54 编辑 ' A/ U/ @/ N& x6 P1 V2 g9 K4 \) C

" h( z# M% Y5 g5 O$ D: B真系几得窝,一D油都没窝。你老婆有没赞你啊?) {8 M  M/ B2 V: g0 v
9 G7 j6 x. k9 P% w7 `: l' J
系啦,吾好系吾系都叫靓女啦。人地系靓女你叫就话应你姐,我地呢挺,都吾知应好定吾应好,好鬼尴尬嘎嘛。吾应,又话我高斗。应,人地又话,吾系几靓又以为自己好靓,切!
唔驶争,你坐我大脾。
% I+ q# R" i, [+ u7 `, Okingsnake 发表于 2010-10-24 20:26
  F. I4 b; H4 E( e% m

`/ h7 B. r4 i. t吾使啦,我坐地下。比lili歌坐你大脾啦。
今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈- T% t' H- k; f  l! l' Y
睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。 7 ?, @3 n: S$ `6 ]% A' ]1 \4 V
( H& O% C6 k  o% _0 J9 j
7 K1 ^+ c4 a/ Q- p' R, w4 x( o8 H$ g
kingsnake 发表于 2010-10-24 19:06

, v% n1 c" o: I# ^* G* |" \9 v1 [边窦有卖牛蹄啊?
+ U( s( \3 O: E; H! P: J' p  q
吾使啦,我坐地下。比lili歌坐你大脾啦。: w4 w/ I1 H0 _! u" `
梨涡浅笑 发表于 2010-10-25 14:50

2 |! h) _* g1 d/ d, w, u3 P& v
# x& R: ^. E2 E* n你都係坐番沙發啦。lili都坐作我大脾好鬼死耐喇。- \$ ]# F: |1 e6 j7 ]
我老婆話距坐地下渦,距有得食就得擱喇。
同言同羽 置业良晨
边窦有卖牛蹄啊?
! N$ _2 V9 p  C% T3 j7 p5 m  D) r) U小胡同 发表于 2010-10-25 15:08
2 C- Y0 Y. L6 N; R  i% j; x
9 |4 t" i: h' b1 c
97 有,2.99一磅,白雪雪甘。! D8 T9 D! |5 @% d( [; e3 B
協成就好平,不過冇筋既,仲血淋淋添。
97 有,2.99一磅,白雪雪甘。$ W3 |0 g# p1 w0 e9 w) }+ I( ?3 ~
協成就好平,不過冇筋既,仲血淋淋添。1 l: N. N; z5 Q! s/ X8 s
kingsnake 发表于 2010-10-25 15:30
/ D' e1 V/ R0 d- Z
多谢先,迟点去睇下。
你都係坐番沙發啦。lili都坐作我大脾好鬼死耐喇。8 y/ u, z0 R( s  q! C7 z
我老婆話距坐地下渦,距有得食就得擱喇。
1 k7 P4 Z; U# Z2 O' ~4 c) Ikingsnake 发表于 2010-10-25 15:13
2 H. o( q, w: R8 Q6 ]
哇,搞得我黎份。走人
lili歌米走啦,人地都话比你坐大脾,不过坐得有D耐,可吾可以从左个只转趋右个只涡?
妹妹啊,留比你咯
同言同羽 置业良晨
几时开返个广东版呀?
同言同羽 置业良晨
大懶蛇你同梨涡浅笑玩晒啦.
理袁律师事务所
妹妹啊,留比你咯$ H  F0 D3 l9 ^
song2lili 发表于 2010-10-25 18:50
  K1 X5 y) u% `; B9 t! s
- y& L2 p$ [9 H- O) g: g0 c6 q
你地有得坐又爭,冇得坐又爭,不如一齊起身整野食仲好D。
大懶蛇你同梨涡浅笑玩晒啦.# o9 k% a( C( h. k6 M4 m
CAI 发表于 2010-10-26 00:37

; v) E5 c% h$ M5 W6 \& u6 [5 {5 f
+ }2 f$ }, ]8 S6 e想加入利玩都得。& x0 j# `% m# p
條件係:唔准蝦老婆,又唔准怕老婆,更加唔准搶人老婆。
哈哈好呀,我好闷呀.有好野食预埋我啦.
1 U# a" e* G$ |5 M
就算我唔响 edmonton, 我都琳住你架,你睇下呢 D平果干,系韩国美女整架,仲好容易添。拒静系用decorer去佐平果心,切成一片片,然后用绳穿起来,再屋内风干,几日就搞定了。真系好好食架。 7 W; O# P' I4 C/ I
乜都唔使用,唔信就试下。
- T+ |. a1 }# F5 S/ z8 a我手上有两块,后面胶袋一大包。
今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈
. N8 F  P6 ?) r: O1 ~睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。
/ z* q4 S  \0 z; D( B/ ~
: ^; \: i$ L) L  z6 i' g2 ^
3 X' e" c. ]4 z( Z- h& ^/ Pkingsnake 发表于 24-10-2010 19:06
: L9 K9 w. j  [' y
蛇戴佬,你好人做到底,同我切下听日后日97有么得卖,免得我白跑一趟,你知我渣车水平个啦!. d4 ]5 H, I5 H* n
骨胶汤养颜啊!
昨天路过 calgary 的大统华,睇到D牛脚成碌木甘粗,先至卖 $1.68/lb,不过牛筋就卖 $2.99。- U& I$ J) s$ |
霖下都系番转头时买十磅牛筋好了。
( i4 q4 a6 u$ U4 k97 长年都有牛脚卖,都系卖 $2.99,不过就已经切好晒,方便好多,去到包你买到。
昨天路过 calgary 的大统华,睇到D牛脚成碌木甘粗,先至卖 $1.68/lb,不过牛筋就卖 $2.99。) [! [$ f, w" }  Z% H  {. h
霖下都系番转头时买十磅牛筋好了。' I0 Q# s: o% G& z( u7 e, Y( H
97 长年都有牛脚卖,都系卖 $2.99,不过就已经切好晒,方便好多,去到包你买到。- A# n" P  G. C. \5 A
kingsnake 发表于 5-11-2010 20:42
. O9 D# }- a7 O0 Q9 b' V! k8 \
多谢晒